Mochkov Dobber review

Mochkov Dobber review

Mochkov MK1 en MK2

 

U bent van mij gewend, dat ik doorgaans over iedere dobberserie een op zich zelf staande review schrijf. De MK1 en de MK2 dobberserie van dobberproducent Mochkov, wil ik daarentegen tegelijk in 1 review onder de loupe nemen. Waarom? Wel…, deze twee dobberseries vullen elkaar aan. Met de dobbers uit deze twee series, kom je als witvisser op de meest in Nederland voorkomende viswateren goed uit de voeten. Met de lichtste modellen voor stilstaand water, de middenklassers (wat betreft gewicht) voor het vissen op b.v. kanalen en de zwaardere modellen voor licht stromende rivieren, durf ik met de dobbers uit deze twee series als fervent witvisser een rondje vissen in Nederland aan…… 

 

De dobbers uit beide dobberseries zijn voorzien van een rohacel drijflichaam, een goed verlijmde stalen onderantenne en een eveneens goed verlijmde en duidelijk zichtbare fluoriserende oranje/rode fiberglas bovenantenne. Deze materiaal keuze maakt dat u als visser van deze dobbers lang plezier zult hebben. Het polyurethaan drijflichaam ( = rohacel) zal immers nooit gaan lekken, ook niet bij een eventuele beschadiging. De stalen onderantenne maakt dat de dobber zich snel richt, hierdoor kunnen aanbeten eerder doorkomen en de 1 mm dikke fluoriserende bovenantenne blijft onder vrijwel alle weersomstandigheden goed zichtbaar (ook bij hengellengte 11,5 en 13,0 meter). Doordat de onder- en bovenantenne goed verlijmt in het drijflichaam zitten (beide ca 1,5 cm), verwacht ik ook hier bij veelvuldig gebruik geen problemen.

 

Zijn er verschillen? Ja! De MK2 dobbers zijn inline-ers (hierbij loopt de hoofdlijn door een kunststof tube die zich in het drijflichaam bevindt), de hoofdlijn loopt hierdoor vanaf de top vrijwel recht naar beneden. Een beter contact met een gehaakte vis bestaat niet. De MK1 heeft daarentegen goed verlijmde spiraalogen. Wat is beter?.... Wat vist beter?…. Beide wijzen van bevestiging hebben zich in het verleden meer dan bewezen. Als muggenzifter, zoekend naar perfectie, zou ik de “kleine” geleide-oogjes waarmee de MK2 dobberserie is uitgevoerd vervangen door spiraalogen, zoals bij de MK1 het geval. Is dit nodig? Vissen de dobbers hierdoor beter? Nee, nee en nog eens nee…..maar het oog wil ook wat. Spiraalogen vind ik mooier en steviger overkomen dan die standaard “kleine”geleide-oogjes, die in het verleden wel eens een ingescheurd drijflichamen tot gevolg hadden. Beseffend dat in het verleden hier alle dobbers standaard mee uitgerust waren, vraag ik mijzelf af….”Bouke; waar ben je mee bezig?”…. Vooral ook gezien het feit dat ik een van de geteste rohacel dobbers bewust door midden heb gesneden om na te gaan hoever de antennes in het drijflichaam verlijmt zaten. Wat een taai (hard) spul is rohacel. Met een chirurgisch ontleedmesje ben ik flink in de weer gemoeten om een van de dobbers door te snijden. Rohacel is in mijn optiek vele malen steviger dan balsahout… Kleine geleide-oogjes die hier in verlijmt zitten (zoals bij de MK2), daarvoor hoeft u niet bang te zijn dat deze losschieten of het dobberlichaam beschadigen.

 

Een ander verschil tussen deze twee series is het model. De MK1 heeft een taps toelopend drijflichaam. Dobbers met een dergelijk drijflichaam worden ingezet, wanneer de bovenste laag van het water in beweging is (o.a. bij flinke wind). Het taps toelopend drijflichamen ondervinden hier minder last en staan zodoende stabieler. Hierdoor kan er lichter worden gevist dan wanneer er bij degelijke omstandigheden dobbers met een “normaal” drijflichaam in zouden worden gezet.

 

Rohacel is een dicht type schuim, met een vrij vaste/stevige structuur en een in mijn optiek verhoudingsgewijs hoger drijfvermogen dan balsahout. Dit heeft tot gevolg dat twee qua model identieke dobbers, waarvan de een gemaakt uit rohacel en de ander uit balsahout, bij een identiek dobbergewicht, wat betreft hun volume verschillen. Of te wel; de dobber vervaardigd uit rohacel is kleiner/smaller dan diegene vervaardigd uit balsahout. Doordat de rohacel dobber hierdoor bij stroming minder weerstand ondervindt, kan met rohacel doorgaans lichter worden gevist……..(Dit is interessant!). Daarnaast is rohacel is een dergelijk dicht schuim, dat ik wat betreft rohacel-dobbers voorzichtig durf te concluderen, dat dit soort dobbers een langere levensduur hebben dan een vervaardigd uit balsahout.

 

Als laatste, wil ik het met u hebben over het zuiver van gewicht zijn, zoals aangegeven op het drijflichaam. Balsahout is een natuurproduct en heeft hierdoor altijd een andere samenstelling. Twee identieke balsahouten drijflichamen uit een en dezelfde gewichtsklasse zijn hierdoor wat betreft de benodigde hoeveelheid lood (om de dobber correct uit te looden), nooit identiek. Doordat rohacel een constante dichtheid heeft, zijn dobbers met een drijflichaam vervaardigd uit dit schuim, dit wel. Dit alles maakt, dat ik als fervent witvisser de voorkeur geef aan dobbers met een rohacel drijflichaam.

 

Alvorens met deze twee dobberseries naar het water te gaan en ze flink aan de tand te voelen wil ik nog 1 ding kwijt. Topdobbers heeft deze twee dobber modellen specifiek bij Mochkov voor de Nederlandse hengelsportmarkt laten maken. Dit gebaseerd op de door wedstrijdvissers meest gebruikte dobber-modellen en gewichtsklassen. Dat vissers met deze twee dobber-series hierdoor (zoals eerder aangegeven) succesvol op vrijwel alle Nederlandse viswateren kunnen vissen, mag duidelijk zijn.

 

Gewichtsklasse:

 

MK1 (degene met taps toelopend drijflichaam en geleide spiraal) : 0.50,  0.75,  1.00  en  1.50 gram.

 

MK2 (degene met tube door drijflichaam) : 0.50,  0.75,  1.00,  1.50  en  2.00 gram.

 

Bijzonderheden dobberserie MK1 en MK2:

 

- Fluoriserend oranje/rode fiberglas antenne (1 mm dik)

- Drijflichaam vervaardigd uit Rohacel

- Stalen onderantenne

- MK2 zijn inline-ers (tube door drijflichaam)

- MK1 zijn voorzien van een goed verlijmd spiraaloog

- Zowel onder- als bovenantenne zitten ca. 1,5 cm in drijflichaam goed verlijmd.

 

Fieldtest:

 

Beide dobberseries zijn door mij getest en wel op een tweetal wateren. Zowel op de Betuwse Linge (stroomde rustig) als ook op de Overijsselse Vecht (deze stond toen nagenoeg stil). Op de Linge ben ik met de MK2 in de weer geweest. De 0.75 gram voor het maken van driftjes en de 1.50 voor het blokkend vissen. Doordat ik tegenwoordig bulklood alleen nog gebruik bij zwaardere dobbers, heb ik de meeste van mijn MK1 en MK2 tuigen uitgelood met een reeks kogellood no. 6, 8 en 10 (en voor het fijn-tunen 11,12 en 13). Door deze zo te plaatsen dat ze nog verschoven kunnen worden, kan afhankelijk van water, weer en niet te vergeten de laag water waar de vis zich ophoudt, de loodzetting worden aangepast. Groeperen, naar boven of juist alles naar beneden, dit alles maakt een optimale aas presentatie mogelijk. Wanneer ik tijdens het uitwerpen van mijn lijn aan het zakken van de antenne kan zien, wanneer het laatste loodje strak onder de dobber hangt, dan ben ik blij. Dan weet ik dat het tuig goed is en de dobber alles registreert. Zowel de MK1 als ook de MK2 hebben een duidelijk zichtbare (lange) antenne en laten zich wat dat betreft goed uitloden. Dobbers waarbij je dit ziet zijn doorgaans gevoelige dobbers, die aanbeten en aasgedrag goed signaleren. Dit alles is zeer zeker het geval bij alle dobbers uit deze twee series. Ik heb tijdens het testvissen op de Linge aardig wat kleine vis (voorn, bliek, kleine brasem en enkele grondels) gevangen. Aanbeten kwamen mooi door, ik heb hierdoor weinig gemist (ook mooie opstekers gehad). Op de Vecht was het schrapen. Het water was veel te helder en er stond nagenoeg geen stroming. Ondanks dat, heb ik door met de dobber te spelen ook hier aantal aanbeten weten uit te lokken. Ook deze heb ik stuk voor stuk succesvol weten te verzilveren. Ondanks… of misschien wel juist vanwege het feit dat de laatste sessie op de Vecht weinig vis heeft opgeleverd, heb ik een goed beeld gekregen wat betreft de vis-eigenschappen van de MK1 en de MK2 dobberseries. Ze registeren goed en vissen fijn, waarbij het woordje fijn een dubbele betekenis heeft.

 

Conclusie:

 

Gezien hun mooie prijs- /kwaliteitverhouding, zijn dit dobber die binnen het bereik van alle witvissers liggen. Zowel de recreant, hobby- als ook de fervent wedstrijdvisser zullen de MK1 en MK2 dobbers weten te waarderen om hun goede viseigenschappen en pracht prijs-/kwaliteitsverhouding.

Wij van Topdobbers.nl hebben wat betreft deze twee dobberseries dan ook een hoog verwachtingsniveau.

 

 

Uw reviewer

 

 

Bouke Sinnige 

3286Reacties

  • Avatar
   Frank
   okt 15, 2016

   Super Dobbers van geweldige kwaliteit

   • Avatar
    Harry John
    jul 21, 2020

    As a reliable partner, they worked autonomously and produced high-caliber deliverables. UI world top companies design is a clear improvement on the initial version and has yielded over a 30% increase in productivity.

    • Avatar
     Alan Sashpane
     jul 7, 2021

     Good day, I should say it was a really great adventure for me when I checked out your website. I just needed to praise you on the excellent quality of the work you have done here and to send you the best of luck with it as you develop going forward. It was a hoot to view your blog - Alan Sashpane

     • Avatar
      azhar
      aug 2, 2021

      Listed here you'll learn it is important, them offers the link in an helpful webpage: STATE'S LATEST

      • Avatar
       Assignment help
       aug 5, 2021

       When you are learning, there are so many topics coming in the syllabus which you may not understand and that's why you are not able to write your assignments so here at assignment help in Australia you will get the top quality cheap assignment help services. Experienced the best online Assignment Help Services with the professional writers .Get A+ Grade with on-time delivery and plagiarism free work covering all subjects. Visit: https://www.newassignmenthelpau.com/

       • Avatar
        marcumharrison1
        aug 27, 2021

        Why there is no image of the product? Anyway, since I have nothing to do with your reviews, I will leave here but before I do that, I would like to share this game with all of you. Actually, you can download it now here. The name of the game is subway surfers for computer. Familiar to you? Yes, it is a mobile game but the link I shared here is for pc version. Additionally, here is the video guide on how to accomplish different levels in Starlit Adventures. Check it now!

        • Avatar
         gunawan
         dec 9, 2021

         hello thankyou for your information, i want to share about arta4d this is a lotto21 group is bandar togel online terpercaya

         • Avatar
          Anan
          jan 24, 2022

          Thanks for the post ทดลองเล่นpg Thanks for post ทดลองเล่นpg Thanks for the post [url=https://megagame168.com/%e0%b8%97%e0%b8%94%e0%b8%a5%e0%b8%ad%e0%b8%87%e0%b9%80%e0%b8%a5%e0%b9%88%e0%b8%99%e0%b8%aa%e0%b8%a5%e0%b9%87%e0%b8%ad%e0%b8%95/]ทดลองเล่นpg[/url] Thanks for post [ทดลองเล่นpg](https://megagame168.com/%e0%b8%97%e0%b8%94%e0%b8%a5%e0%b8%ad%e0%b8%87%e0%b9%80%e0%b8%a5%e0%b9%88%e0%b8%99%e0%b8%aa%e0%b8%a5%e0%b9%87%e0%b8%ad%e0%b8%95/)

    • Avatar
     dec 6, 2022

POLECAMY MONTAŻ ANTEN SATELITARNYCH WARSZAWA

Kiedy już wrócisz z salonu firmowego Polsat Box lub Canal Plus z dekoderem cyfrowym i pakietem programów powinieneś zamówić profesjonalny montaż anteny satelitarnej oraz podłączenie i konfigurację telewizora UHD
Otwock, Marki, Pruszków, Płochocin, Konstancin, Sulejówek, Piastów, Warszawa, Legionowo, Raszyn, Wołomin, Grodzisk Mazowiecki, Błonie, Podkowa Leśna, Komorów, Babice, Mińsk Mazowiecki, Ożarów Mazowiecki, Zielonka, Łomianki, Piaseczno